Scrap-Loppis

Har du också mängder med pysselsaker som bara ligger i vägen? Saker som du egentligen vet att du inte kommer att använda, men liksom inte riktigt vetat vad du ska göra med.. Eller är du bara galet sugen på att shoppa MER, fast gärna billigt?  😉  Då kanske en pyssel-loppis skulle vara något för dig?  Ja, häromdagen anordnade nämligen jag (Roolz) en liten lokal Scrap -och pyssel- Loppis och idag tänkte jag berätta lite mer om det..

Jag har länge känt att jag skulle vilja sälja av massa saker som jag inte använder, som bara ligger och tar upp plats. Det går ju såklart också bra att sälja saker på nätet, via bloggar, tradera och forum, men jag har liksom känt att det vore kul med lite mer mäss-liknande försäljning, fast med ”gamla” pysselsaker då.. därför blev jag så glad när jag först hörde talas om scrap-loppisar! Det verkade ju ultimat, massor med folk på samma ställe, man säljer, man handlar, man umgås.. Hur bra som helst!  Men tiden gick och jag kom liksom aldrig iväg på de där stora loppisarna, å scrapsakerna växte på hög..

Jag kände också att det var lite jobbigt att behöva åka långt, betala för ett försäljningsbord och sen kanske man inte får sålt nåt alls.. Så då kom jag på det.. Varför ordnade jag inte en egen?  Så det gjorde jag..  🙂  Å du, det är inte komplicerat alls..  😉

***

Att tänka på:

*Prio 1 är en lokal. Hör dig för! Ibland finns det gårdslokaler (om man bor i lägenhet) som man kan låna helt KOSTNADSFRITT!  Kanske Hyresgästföreningen, eller Studiefrämjandet har nån lokal som man kan använda? Eller om man är många brukar man kunna hyra en bygdegård, folkets park, eller liknande. Om säljarna inte behöver betala för försäljningsplatsen är det större chans att fler hakar på..

*Säljare. Ja, det blir ju inte mycket till försäljning utan saker till salu. Ju fler man är desto roligare är det. Om man hör med vänner och bekanta kan man ofta skrapa ihop ett bra gäng. Skapa ett evenemang på Facebook, en tråd i ett forum, några papper på anslagstavlor. Informera om när, var, hur. vad det kostar att sälja etc. Sätt gärna ett bestämt max antal säljare redan innan, så att det blir lättare att hålla koll på hur många som faktiskt får plats.

*Tänk stort! Att på en liten ort hitta mängder av scrappare kan kännas svårt, men att hitta pysslare är lite lättare. Kombinera gärna scrapbookingen med exempelvis pärlor, tyg, garn och övrigt handarbete. Kanske lite handgjorda alster med? Ofta finns det många boende runt omkring lokalerna som också behöver t.ex. gratulationskort, även om de inte är pysslare själva.

*Köpare! Ja, vad är väl en loppis utan kunder. På samma ställen man annonserar efter säljare kan man ofta hitta sina kunder med. Vi pysslare är ju ofta väldigt sugna på att fynda saker.  🙂  Prata med kollegor, nämn det på ett föräldramöte i skolan, ja låt ordet sprida sig helt enkelt. Sätt gärna upp skyltar vid väg, parkering etc. så att kunderna hittar dit.

*Prissättning. Ja, detta kan vara riktigt svårt. Ofta vill man ju gärna få bra betalt för sina saker, men en tumregel på begagnat är ca 50% av inköpspriset. Helt nya fräscha saker kanske lite dyrare, slitna billigare osv. Det kan också vara bra att ha olika typer av prissättning. Kanske man har halva bordet med riktiga loppis-saker och andra halvan med lite dyrare och finare saker. Då finns det nåt för alla. Tänk på att prismärka ALLT! Det som inte är prismärkt blir sällan sålt.

*Keep it simple! Låt säljarna själva ansvara för sina bord, växel och dylikt. Det är heller inte nödvändigt att erbjuda mat på plats. Det går jättebra att istället hänvisa till närmaste matställe, ICA, eller liknande.

*Pyssel. Ja, det kan locka många fler om man planerar in en pysselträff i direkt anslutning till försäljningen, att de som vill stannar kvar i lokalen och pysslar tillsammans efteråt. Eller kanske till och med erbjuda någon form av kurs eller pyssel-stationer på själva loppisen. Det kan locka ännu mer kunder, speciellt så många kanske inte vet vad man använder alla saker till. Tänk på demos på mässor, det ökar ofta försäljningen mycket.

***

Underskatta inte vikten av presentation.. det går såklart alldeles utmärkt att bara lägga allt på bordet, men genomtänkt och inspirerande förvaring ökar köplusten..  🙂  Använd gärna söta askar, gamla trälådor, fina fat etc.

Ett litet exempel:

Det går också relativt enkelt och billigt att fixa en egen display. Ta en plywoodskiva (eller liknande) och häfta fast lite tyg på, gärna med vadd eller skum under, men det går precis lika bra utan. Sätt fast en stöd-bit på baksidan, som på en fotoram och du har dig en billig och praktisk display för t.ex. smycken. Fäst saker på, med korslagda band, nålar eller dylikt.

Ja, det var allt för mig idag. Hoppas att ni har blivit inspirerade att också ordna en egen loppis..  🙂 Har ni några frågor eller egna tips så kommentera gärna här, så kan vi lära oss av varandra.

Lycka till!

//Roolz

Annonser

3 kommentarer

Filed under Roolz, Scrapptorget, Scrapptorget tipsar, Tips och idéer

3 responses to “Scrap-Loppis

  1. Kanonbra tips detta har jag sparat för framtida loppisar

  2. Tack för tipsen! Jättebra. Jag har precis som du tänkte många gånger att jg ska sälja av utan att det blivit av. Tack igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s