ProMarkers – en liten visning…

Teknik tips

Hej hej igen tjejjer!

Ja, många av er som har sett mig dema eller visa upp färgläggning med distresser sätter väl morgonkaffet i halsen när ni läser att jag nu vill visa lite om hur ProMarkers med MCP-teknik fungerar. hihi. Ja, ja, jag vet att jag sagt att jag aldrig skulle röra vid dessa pennor, men efter att ha provat och nu också övat lite kunde jag ju inte annat än att förälska mig i dessa. Thihiii…

DSC04917

ProMarkers:

ProMarker är en spritbaserad penna som finns i 148 olika färger. Den torkar genast och blir då permanent. Pennan har två olika typer av spetsar en bred och en smal. Den fungerar på nästan alla material, som papper, plast, metall, glas och trä. Om man inte vill använda dem tillsammans med MCP-teknik (det som jag kommer att visa idag) så är det blender-pennan man använder för att få fram olika nyanser, toningar och djup i motivet.

Promarker..[1]

Här har ni samtliga nyanser som går att välja mellan. I dagens inlägg rekomenderar jag att börja med så ljusa nyanser som möjligt. Ivory till håret och Blush till hud. Men detta är då rekomendation då man använder dem tillsammans med MCP.

MCP:
Magic Color Pencils

En teknik där man använder oljebaserade färgpennor för att skapa skuggor och djup i motiven. Finns i en mängd olika nyanser och färger. Fungerar lite som en aquarell-penna men man har istället för en pensel en stopmfer och istället för vatten en alkohollösning att lösa upp pennan med.

pennor_fabercastell4

Finns givetvis i mindre förpackningar också. Visst är nyanserna riktigt härliga. 😀

***

DSC04902

Här är allt som behövs för att kunna måla med ProMarkers och MCP. Då pennorna är sprit och oljebaserade krävs en vattenlöslig dyna för att kunna använda dessa. Jag märkte dock med en gång att samtliga av mina svarta dynor fungerar utmärkt tillsammans med ProMarkers. Ja, ibland är ens misstag något riktigt bra.

DSC04903

Börjar med att stämpla upp motivet, här på vanlig albumsidor, sådana jag brukar ha även till distresserna. Svarta dynan i detta fallet är VersFine som ändå är min favorit. Dock viktigt att man låter det torka ordetligt först – lite hjälp med värmepistolen skadar inte!

DSC04904

Jag började med att grunda hela motivet med Promarkers. Här har jag som sagt Blush som hudfärg och Ivory till håret. När detta är klart är motivet fortfarande ganska platt och tråkigt. Färg, men inget liv.

DSC04907

Så nu får MCP-tekniken göra sitt. Lägger lite färg längs med konturerna på motivet. ramar in och låter de partier jag vill ska vara ljusa utan färg. Alltså desto närmare ett parti jag vill ha skugga på eller ju närmare konturen kommer, desto mer färg lägger jag.Här har jag ramat in ansiktet – och ja, ta lite i taget för när du kommer till nästa steg vaknar pigmentet och färgen blir mycket mer färgstark.

DSC04909

Doppar stompfern i spritlösningen (denna jag har är luktfri) och gnuggar försiktigt i små cirkelrörelser över färgen. Den vaknar och tonar ut sig till en jämn fin yta.

DSC04915

Nu har jag gjort så i omgångar på hela motivet. Det går givetvis bra att blanda olika kulörer och t.ex lägga bruna skuggor på en färgad yta eller tvärtom… 😀 Det är egentligen bara till att prova sig fram tills man är nöjd. Vill man ha lite mer skuggor någonstans, ja, då tar man helt enkelt och lägger på lite mer färg där och gnuggar med stompfern igen.

***

Här är några olika motiv bara för att visa hur härligt det blir!

DSC04914

Lycka till då tjejer!

Kanske du har egna tips eller trix du vill dela med dig av? Skriv gärna här bland kommentarerna jag är som en svamp och vill lära mig allt om dessa godingar! 😀

***

Kraaaaaaaaaamar//

YOLI-logga

14 kommentarer

Under Färginspiration, Tekniktips, Yoli Design

14 svar till “ProMarkers – en liten visning…

 1. Alltså Yoli – du är bara sååå duktig! Nu är ju inte Hilda mina favoritstämplar men när du färglagt dem får till och med jag ha-begär! Tac k för tipsen, nu blir det ut och köpa förtunnare och stompfer – måste testa NU!

  Storkramar till alla er på Scrapptorget 😀

 2. Guuuuud så snyggt!!! Jag som älskar Promarkers, men nu ska jag till vår pysselstuga,,,,måste ju bara pröva promarkers med mcp-pennorna
  Helt kanon Yoli!!!

  Kramen

 3. såå snyggt.. har länge undrat hur det funkar med P.M. och MCP… jag har funderat på om det inte funkar att skugga med en annan nyans på P.M. istället för MCP-pennorna?.. Eller hur blir det då??

  //roolz

  • Linda

   Det funkar med. Men du kommer att få en nyans som oftast smälter ihop mera med färgen. Speciellt om du gör detta när den färgen fortfarande är blöt.

   Medans MCP skapar mera penseldrag i det hela/männsklig påverkan. Låter kanske skumt men jämför med bilden innan Yoli har lagt till MCP och efter.

 4. Linda

  Copics, copics! Mohahaha! Det är det enda tipset jag kan ge för att få riktigt snygga målade motiv!

  Haha nej då jag skojar bara! 😛 Jag tror nog att Yoli och alla andra som känner mig förstår.

  Hälsningar// Copicssniffaren!

 5. haha jodå vi vet allt din lilla copic-brud… 😀 hehe
  Jag tror att jag kommer att kunna förälska mig rättså rejält i copicsen också… men fram till dess att plånboken är fylld igen så håller jag för öronen, blundar å bara finns inte!! hahahah 😀

  Kraaaaaaam

 6. Helén

  Vilken bra tutorial!! PM-pennor har jag, men har aldrig provat MCP. Ytterligare nåt att lägga på önskelistan…

 7. Fantastiskt bra och pedagogisk tutorial!
  Dina motiv är mycket snyggt färglagda!!

 8. Joy

  Jättejättefint. Det ser såå lätt ut men inte får jag samma resultat fastän jag har produkterna. ;-). Mer träning får det bli.:-)

 9. Mia

  Å vilken svinbra tutorial!! Jag som höll på att överge mina promarker för distresserna bara för att jag inte får något liv i motiven när man färglägger!! Du har räddat min dag!!
  Kram

 10. Mia

  Haha ”svinbra” kanske inte passar sig i svininfluensa tider.. =)

 11. kan man använda TomBows till denna tekniken eller måste man ha färgpennor eller promarkers??

 12. vad heter denna serie med stämplar??? Dem är så otroligt fina och jag skulle villa veta VART man kan köpa dessa promarkers och stämplar! 🙂 Please! Måste få veta så fort som möjligt (till julklapp)…älskar er fiiina blogg! 🙂 ♥

 13. Du är duktig på att måla och visa. Jag som är ny, suger åt mig dina fina bilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s